Stoffer og fest stoffer

”Da jeg startede hos Gadegaard Misbrugsbehandling, troede jeg, at hele verden var imod mig. Men de hjalp mig til at indse, at det ikke var verden, der var imod mig. Det var mig, der var imod hele verden”…

Hvad er stofmisbrug?

Stofmisbrug er en psykisk og fysisk afhængighed af et euforiserende stof, som gør dig ude af stand til at stoppe dit forbrug af stoffet, til trods for at det har en psykisk og fysisk skadelig virkning på dig. Mennesker som kæmper med et stofmisbrug, oplever at de har svært ved at komme igennem tilværelsen uden at indtage stoffet.

Så hvornår misbruger jeg kokain og fest stoffer?

Det kan være svært at identificere, hvornår du har udviklet en afhængighed af stoffer, da du godt kan indtage stoffer uden at være stofmisbruger. Det typiske kendetegn ved et misbrug er, at hyppigheden af dit stofindtag stiger, og du ikke længere blot indtager stoffet af lyst, men fordi du ikke kan lade være. Mange mennesker som har et overforbrug af kokain og andre fest stoffer, bruger stofferne til at dulme en belastende tilværelse og udfordrende følelser. Men de følelsesmæssige udfordringer bliver kun dulmet kortvarigt, og når rusen aftager, eksisterer hverdagens belastninger stadigvæk.

WHO har udarbejdet en liste med kriterier for, hvornår du er stofmisbruger. Derudover har vi erfaret, at der er en række tankemønstre, der går igen hos mange stofmisbrugere.

>> Se diagnosekriterier her.

Har du spørgsmål?

Vores dygtige personale sidder altid klar til din henvendelse

Få en gratis og uforpligtende samtale.

Stofmisbrug og afhængighed

Et misbrug kan begrænse din personlige frihed og din livskvalitet

– indtagelse af stoffet bliver et altoverskyggende fokus i dine tanker, dine følelser og din adfærd.

Tankemønstre

”Mere vil have mere”

Oplever du ofte, at du ender med at tage flere stoffer, end du havde planlagt, og at din rus ender med at vare længere tid, end du havde planlagt? Mange misbrugere oplever, at når først de går i gang med at tage stoffet, vil festen ingen ende tage.

”Jeg er ikke misbruger. Jeg gør bare det, mine venner gør.”

Måske har du en oplevelse af, at eftersom flere af dine venner også tager stoffer, gør I ikke noget unormalt. Ofte søger mennesker som indtager stoffer mod hinanden og danner et fællesskab. Det kan godt være, at du kender nogen, som tager flere stoffer end dig. Men det ændrer ikke på, at du kan have udviklet et stofmisbrug.

”Jeg har det ubehageligt, når jeg ikke tager stoffer.”

Mange mennesker med et stofmisbrug har haft en eller flere oplevelser af, at når de ikke tager stoffer, bliver de ramt af enten søvnbesvær eller et overdrevet søvnbehov. De rammes af mareridt, humørsvingninger og både fysisk og psykisk uro.

”Hvorfor bliver folk ved med at kommentere mit forbrug af stoffer?”

De mennesker, som holder af dig, har måske en tendens til at kommentere dit indtag af stoffer. Mange misbrugere oplever denne typer kommentarer som værende præget af overdrivelse og til stor irritation. Nogle misbrugere går så vidt, at de trækker sig fra de personer, som udviser bekymring. Men tag bekymringerne til dig. De bunder ofte i en stor kærlighed og et håb om, at du løsriver dig fra stofferne.

Alarmklokker ved stofmisbrug

  • Du prioriterer dit forbrug af stoffer højere end en række andre aktiviteter
  • Når du tager stoffer, har du svært ved at stoppe igen
  • Du har en tendens til at tage flere stoffer, end du havde planlagt
  • Du har prøvet at stoppe med at tage stoffer. Uden held
  • Du oplever fysisk og psykisk ubehag, når du ikke tager stoffer.
Stofmisbrug kan behandles

Giv os et kald – helt uforpligtende

Send os en besked

Her møder du

Erfarne specialister i behandling og rådgivning

Behandling i hyggelige og varme lokaler

Individuel behandling og gruppeterapi

Central og let tilgængelig beliggenhed